Elastiek raakt! Gratis Festival Elastiek Muziek Hilvarenbeek.

Nona

Nona
  • Dag: Zaterdag
  • Wat: Muziek
  • Podium: Hoofdpodium
  • Tijd: 19:45

Alles heeft een begin, ook de tijdloze nummers op het debuut van zangeres Nona. Begin twintig, maar met de stem van een oude ziel: doorleefd, vol rauwe soul, en vooral hartverwarmend. 

Van huis uit werd ze gestimuleerd zelf muziek te leren te spelen, zoals op de dwarsfluit, maar dat instrument ligt al jaren ergens te verstoffen. Maar toen ze samen met haar zus rock-komedie School Of Rock in de bioscoop zag, was Nona’s instrument bepaald: de gitaar.

Nona leerde Steve kennen, een oudere Engelse bluesgitarist met een liefde voor de Stones en Howlin’ Wolf, met wie ze samen ging spelen. Waar? Waar niet. In kroegen, tijdens jamsessies, en op straat. In Eindhoven, in Den Bosch, in Engeland. Onversterkt, of liefst versterkt. “Soms mocht dat niet, dan werden we weer weggestuurd.” Nona was weer aan het zíngen, voor het eerst sinds de Kerstconcerten op de middelbare school. Dit was het, wist ze toen, dít was wat ze het liefst deed. Zingen. Van Otis Redding tot Etta James, aanvankelijk. Maar op haar “minikamertje” in Eindhoven begon ze al snel met het schrijven van eigen teksten. Dat doet ze sindsdien oneindig, in een schijnbare eindeloze stroom van volgeschreven aantekeningboekjes. “Ik ben altijd aan het schrijven. Echt altíjd.”

Ze is trots op “mijn jongens”: haar vijfkoppige (en soms zelfs achtkoppige) liveband, met wie ze dit jaar al tussen grootheden als John Hiatt, Steve Earle en Simple Minds op Bospop stond, en met wie ze in het hele land speelt tijdens het rondtrekkende festival Popronde. Met haar ouders ging ze als kind al naar festivals. Ze was er gek op, en dat is zo gebleven. “Hoe een artiest live is, is allesbepalend.” Dus dat is wat ze wil. Haar nummers live brengen, naar iedereen, overal. “Niks gaat boven een band live zien en live spelen. Dan voel je het écht. En dat wil ik. Dat het binnenkomt.”
 

Laat je raken door Nona!