Elastiek raakt! Gratis Festival Elastiek Muziek Hilvarenbeek.

Jon Tarifa

Jon Tarifa
  • Dag: Zondag
  • Wat: Muziek
  • Podium: Hoofdpodium
  • Tijd: 14:30

Als klein jochie in Albanië wilde Jon Tarifa maar één ding: profvoetballer worden. Hij had geen knuffelkonijn in z’n bedje maar een bal. Gelukkig had hij ook nog een plan B: zanger worden. Hij keek namelijk vol bewondering naar zijn nichtje Eneda die de hele familie stil kreeg met haar mini optredens toen ze een jaar of zes was. Dát leek Jon ook wel wat…

Door een blessure was het met zijn voetbalcarrière snel afgelopen. Dus schakelde hij over naar dat andere plan. Zijn vader was diplomaat en het gezin verhuisde eerst van Albanië naar Amerika, en later door naar Nederland. Jon Tarifa kwam in Den Haag aan met een hoofd vol muziek.

Hij zat als snel in een bandje; Nucleair Family. Jon Tarifa was gek op die ouderwetse ‘boombap’ hiphopsound; een dj, samples en rap in het Nederlands en Engels. Na een paar mooie jaren gingen ze in 2006 als goede vrienden uit elkaar. Jon kon in L4 terecht, in die band zaten al twee rappers van het voormalige R.O.O.O.M. en Nucleair Family ging verder als Kern Koppen.

In 2011 besloot Jon Tarifa solo te gaan. Hij ontmoette een trompettist en liet zijn band uitgroeien tot een soort swingende Verenigde Naties; de bandleden komen uit Duitsland, Suriname, Polen, Letland, Litouwen, Nederland en natuurlijk Albanië.

Een internationale band vraagt om een internationale aanpak: Jon Tarifa lanceerde zijn debuutsingle in vier landen tegelijk. Hij stond op het Curaçao North Sea Jazz festival, speelde op Eurosonic in 2015 én 2016 en kreeg vijf jaar achter elkaar de handjes in de lucht op Parkpop.

In oktober 2016 was Jon Tarifa wereldnieuws geworden met zijn single “Do not Go”. Het nummer werd gebruikt in een herdenkingsvideo voor Barack Obama, dat viral op internet ging en zelfs door CNN India en The New York Times werd gedeeld, om maar een aantal te noemen. Ook werd de video door de dochters van president Obama op sociale media gedeeld. Als gevolg daarvan werd Jon uitgenodigd om onder andere in verschillende tv-shows in Nederland op te treden, zoals de populaire RTL Late Night en Heart van Nederland. Inmiddels is de video al meer dan 55 miljoen keer bekeken en heeft het 1,4 miljoen Spotify streams bereikt.

In september 2017 heeft Jon Tarifa zijn nieuwe nummer ‘Stop For A Minute’ uitgebracht. Het nummer is doorgekomen in de Albanese top 50 en staat op nummer 2.  Begin januari 2018 is de nieuwe single ‘Chasing Dreams’ uitgekomen, gevolgd door de allernieuwste track ‘Simple Man’ die in Bali opgenomen is.

Laat je raken door Jon Tarifa!